Bij droge ogen, dun hoornvlies of voor patiënten die contactsporten beoefenen, is het aanbrengen van een chirurgische flap niet altijd de aangewezen behandelmethode. De oogchirurg kan in bepaalde gevallen een ingreep adviseren volgens een andere techniek, zonder flap.
Er zijn verschillende laserbehandelingen zonder flap zoals Epi-LASIK, PRK en LASEK. Bij deze drie technieken aan de oppervlakte is de recuperatie van het zicht trager en bestaat er oogirritatie. Dit laatste wordt voor een groot deel onderdrukt door het plaatsen van een verbandlens en oogdruppels.
Bij deze techniek scheidt men eerst de epitheelcellen (het dekweefsel op het oogoppervlak) met een speciaal apparaatje mechanisch van het onderliggende weefsel en past men dan de laserbehandeling toe. Het weggenomen laagje wordt na de behandeling weer teruggelegd.
Deze techniek is aangewezen voor patiënten met een dun hoornvlies. Na het wegnemen van de oppervlakkige epitheelcellen, wordt de laserbehandeling verricht. Er wordt gedurende 5 dagen een verbandlens geplaatst, zodat de epitheelcellen kunnen teruggroeien.
Een Lasek behandeling is vergelijkbaar met de PRK-techniek. Het verschil is dat de epitheelcellen met een alcoholische oplossing worden verwijderd. Net zoals bij PRK wordt na de ingreep een verbandlens geplaatst voor 5 dagen.